Witaj, świecie!

Witaj, świecie!

Posted on: 2 grudnia 2015 Category: Bez kategorii Comments: 0

Turystyka kulinarna jest stosunkowo młodą dziedziną, której opis i badania rozpoczęto u schyłku XX wieku, a samo określenie „culinary tourism” po raz pierwszy zostało użyte w 1998 roku w książce o tym samym tytule. Autorka Lucy Long zaznacza,  że dla wielu ludzi jedzenie jest jednym z najprzyjemniejszych elementów podróżowania, stanowi furtkę, przez którą turystka dostaje się do świata odwiedzanej kultury, daje możliwość jej eksplorowania oraz doświadczenia nowych doznań i zaspokojenie ciekawości. Co może być atrakcją kulinarną, wszystko:  udział w kursie gotowania prowadzonym przez gospodynię domową z drugiego końca Europy? Zwiedzanie manufaktury produkującej niezwykłe rarytasy starymi, dawno zapomnianymi już metodami… A może po prostu podróż w celu spróbowania specjałów kuchni regionalnej? To tylko ułamek powodów, dla których można podjąć podróż kulinarną! Z nami tych wspaniałości będziecie mogli doświadczyć!